MI IS AZ A BOWEN TECHNIKA? 

 

A Bowen Technika egy minimalista, de nagyon hatékony módszer, amely gyorsan és igen eredményesen segít megszabadulni a testünk feszültségeitől, fájdalmaitól. Néhány célzott mozdulattal beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezáltal úgy ér el mélyreható változásokat, hogy közben nem okoz fájdalmat. Nem hasonlítható más manuális módszerhez: nem alkalmaz erős fogásokat, manipulációkat; nem nevezhetjük masszázsnak sem.

A Bowen kezelés igen eredményes: az első alkalom után már tapasztalható változás a szervezetben, majd néhány további kezelés – függően a probléma jellegétől – meghozhatja a mély és tartós javulást.

 

A BOWEN TECHNIKÁRÓL BŐVEBBEN

Bowen kezelésA Bowen Technika egy egyedülálló, lágy izom- és kötőszöveti stimulációs módszer. A kezelés során a test meghatározott területén - izmokon, inakon, kötőszöveteken - néhány finom, pontos mozdulatot végzünk, majd az idegrendszer erre az impulzusra válaszként oldja az ott lévő feszültséget. A fő különbség a hasonló elven dolgozó módszerekhez képest a mozdulatsorok között hagyott hangsúlyos szünet, ami segíti az idegrendszernek a kapott információt jobban feldolgozni, és ezáltal tartósabb eredményeket elérni.

A Bowen Technika holisztikus módszer: nem betegségekre fókuszál, hanem az egész szervezetben igyekszik feloldani a feszültséget, ezáltal helyreállítani a megbomlott harmóniát. Ezért is nevezik néha fizikális homeopátiának.

 A Bowen alapelve, hogy testünk öngyógyító mechanizmusa csak relaxált állapotban indulhat be, ezért kell az általános feszültségoldást végezni a testen.  A kezelés során a kezelt személy egy igen mély, ellazult állapotba kerül. Élettani folyamatai harmonizálódnak, és ez a változás napokon keresztül folytatódik a kezelés után is. Ez az állapot kedvez annak, hogy az elakadt helyreállítási folyamatok újrainduljanak.

Amikor stresszes, túlfeszült állapotban vagyunk, akkor a szervezetünk nem tudja teljes mértékben elvégezni a helyreállító folyamatait. Például ha egy baleset ér bennünket, a sérült testrész feszült és fájdalmas lesz, hogy a gyógyulásig azt a területet ne használjuk. A helyreállításhoz a szervezetnek nyugalom és idő kell. A Bowen Technikával elősegíthetjük, hogy a megfeszült izmok, kötőszövetek lazuljanak, a  gyógyuláshoz szükséges folyamatokat beinduljanak.

A Bowen Technika sajátsága, ami elsőre furcsa lehet, hogy a kevesebb mindig több. Minél bonyolultabb, komolyabb egy probléma, annál kevesebb fogást végzünk.

Gyakran azonnali változásokról számolnak be a vendégeim, de a hosszabb ideje fennálló problémák esetén is elindulnak az érezhető helyreállító folyamatok: méregtelenítés, a keringés illetve a nyirokkeringés javulása, növekedik az energiaszint.

A Bowen Technika a szervezet minden rendszerére pozitív hatással van.

 

KINEK AJÁNLOTT?

Bowen kezelés

 

 

 

 

 

 

 

A Bowen Technika jellegéből adódóan az újszülöttektől a idősekig minden korosztálynak ajánlott és hasznos.

Egyaránt alkalmazható akut állapotok, illetve hosszabb ideje fennálló, krónikus problémák esetén is.

Hangsúlyosan ajánlom sportolóknak, hiszen nekik a mindennapjaikhoz tartozik a sérülés, ami sokszor hosszú kényszerpihenőre ítéli őket.

A módszer gyengéd és fájdalommentes, ezért a csecsemő- és kisgyermekkorban előforduló problémákat, fejlődésben történő elakadásokat is eredményesen és sírás nélkül lehet kezelni.

Mindannyiunk életének része a stressz (ami élettanilag a szervezet válaszreakciója a külvilág változásaira), de a tartósan fennálló feszültségi állapotok, a krónikussá váló stressz rombolja egészségünket, és csökkentik életminőségünket. Ezért csupán a  jó közérzet fenntartásáért is ajánlom bárkinek, hogy tapasztalja meg a feszült és az ellazult, kiegyensúlyozott szervezet közötti különbséget. 

Néhány esettől eltekintve nincs rá ellenjavallat. Bátran használhatja bárki mindenféle problémára. 

 

MILYEN PROBLÉMÁK ESETÉN LEHET HATÁSOS?

Stresszoldás, feszültségoldás;

Mozgás- és vázrendszerrel kapcsolatos problémák: ízületi, izomzati és gerincbántalom esetén – állkapocs, nyak, váll, kar, könyök, hát, csípő, keresztcsont, láb-, térd-, bokapanaszok;

Fejfájás/migrén;

Szem-, fülproblémák, fülcsengés, egyensúlyzavarok;

Szénanátha, allergia, asztma, megfázási tünetek, influenza;

Bőrproblémák, gyulladásos panaszok;

Emésztőrendszer panaszai: gyomor, máj, epepanaszok;

Vese, húgyhólyag, prosztata gondok, vizelettartási nehézségek, ágybavizelés;

Ödémák, a nyirokrendszer keringési zavarai;

Idegrendszeri problémák;

Nőgyógyászati és menstruációs problémák, mellpanaszok;

Terméketlenség mindkét nemnél;

Várandósok problémái, szülészet, csecsemő és gyermekgondozás;

Sportsérülések;

Idősek gondozása;

Megelőzés és rehabilitáció;.

A jó közérzet, és egészség fenntartása.

Azonban mindig vedd figyelembe, hogy a Bowen Technika nem helyettesíti az orvosi diagnózist és a kezelőorvos által elrendelt terápiát!

 

A BOWEN ELMÉLETE

A Bowen mozdulatok a következő mechanizmusokat aktiválják, hogy visszaállítsák/helyreállítsák a test öngyógyító folyamatait:

 • Strech reflex:
  a legtöbb mozdulat izmok eredési/tapadási helyén illetve az izom hasánál történik ahol az izomorsók helyezkednek el. Az izomorsók informálják az Idegrendszert az izomszövet feszültségéről-feszességéről, nyúltságáról. Ezek a receptorok  a „challenge” nyújtás és az azt követő „rolling”, (át)gördülő mozdulat által stimuláltak. Izomfájdalom, illetve spazmus (görcs) esetén (amikor az izom egy ingerburokban van) megtörhető ez a helytelen körforgás az Idegrendszer által fogadott stimulus megváltoztatásával.

 • Izületi proprioceptorok (Golgi receptorok):
  minden Bowen mozdulat, ami egy izület körül-környékén van direkt hatással van az izületi burokra, és az izületi szalagokra, amelyek proprioreceptorokkal gazdagon be vannak idegezve. Itt ismét az Idegrendszer fogadja a stimulust és visszahatásként, normalizálja az izületi működést, erőteljes manipuláció alkalmazása és igénye nélkül.

 • Fascia:
  minden Bowen mozdulat a felületi kötőszövet szintjén történik, és kihatással van a kötőszövet-ideg viszonyára, illetve izmot vagy ínszalagot mobilizál. A fascia központi szerepet játszik az izom koordinációban, a testtartásban és mindenhol a szervezet strukturális és funkcionális egységének/épségének a megőrzésében. Sérülés esetén mindezek a funkciók negatívan befolyásoltak. Egy sérülést követően a fascia merevebbé válik, összehúzódik, megcsavarodik, dehidrál (víztartalma csökken) dehidratálódik. Egy, a Bowen kezelést követően gyakran megfigyelhető jelenség, hogy az adhéziók (letapadások, összenövések) fellazulnak, hegesedések (a szövetekben) meglágyulnak, enyhülnek illetve, hogy a testtartás és mozgékonyság megjavul, kemény rántás, nyomás, csavarás, illetve nyújtás alkalmazása nélkül.

 • Szegmentális visceroszomatikus spinalis reflexek:
  ezen reflexeknek a stimulálását a legtöbb alapkezelés tartalmazza a bőr, izmok, inak kezelése által.

 • A Bowen talán legalapvetőbb és legfontosabb hatása, amit a Vegetatív Idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. Az Autonóm Idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át , és nagyon érzékeny külső stresszhatásokra. Napjainkban a legtöbb ember a folyamatos stressz és a szimpatikus idegrendszer túlingerlésének állapotában él. Gyógyulási folyamatok akkor kezdődnek, amikor az Autonóm Idegrendszer paraszimpatikus módba vált át.
  A technika láthatóan katalizálja ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen ellazult állapotba kerülnek és perisztaltikus mozgás hallható. Ez mutatja az átmenetet a paraszimpatikus dominancia felé egy mélyebb szinten történő stressz oldódás kíséretében. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés gyakran reaktiválja a felépülési folyamatot, ami a traumából való gyógyulás, betegség vagy operáció után elakadt.

 • Trigger pontok:
  néhány Bowen mozdulat átfedésben van ismert trigger pontokkal. A  kezelés folytán a pontokat Bowen mozdulattal érintve, a fájdalom csökkenését, izületi mozgathatóság és izom koordináció megjavulását tapasztalhatjuk.

 • Akupunktúrás pontok és meridiánok:
  a legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal és néhány tulajdonképpen egy mozdulattal keresztül halad 2-3 meridiánon. Akupunktúra gyógyászok összefüggésbe hozzák a Bowen kezelésre utaló jeleket és hatásokat a megfelelő akupunktúrás pontokkal, az akupunktúrás pulzus/válaszok azonnali változásait kommentálva a Bowen kezelést követően. E két rendszer átfedése talán a magyarázat a Bowen technika erős energetikai komponensére és belső szervi hatásaira.

 • Neurolymphatikus pontok, lymphatikus keringés:
  a Bowen mozdulatok fedésben vannak neurolymphatikus reflex pontok helyével amik a lymphatikus rendszert szabályozzák.

 

A BOWEN TECHNIKA EREDETE

Tom Bowen

Thomas A. Bowen (1916-1982) tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló és független kezelési rendszert, amit ma Bowen Technika néven emleget az egész világ.

Tom Bowen egy kivételes képességekkel rendelkező, az ember  szemléletét és a test  kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott minimalista terapeuta volt.

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után ipari kémikusként dolgozott a Geelongi Cementgyárban, Viktória államban Ausztráliában. Ezalatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű mozdulattal, könnyű manipulációval segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin. Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után megszokottá vált számára hajnalig dolgozni. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében ostheopataként kezdett el működni. Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak formális tanulmányai vagy végzettsége, és hogy nem tanult egyéb manuális módszert. Mindazonáltal képes volt megoldani az emberek legkülönbözőbb egészségi problémáit és a kezeléseiért keresték is őt az ország minden részéről. Egy 1974-es 27 héten át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, természetgyógyászati területen az egész országban neki volt a legtöbb kliense. Tom Bowen ezidőtájt rendszeresen napi 60 klienst kezelt 6 órás klinikai idejében, amihez még hozzájöttek házi látogatásai és állatokon végzett kezelései is. Ezzel becsült adatként kb. 13000 pácienst látott el egy év alatt, úgy hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket. Mindezt 88%-os sikerrel!

forrás: www.bowen.hu

 

 

Budapest, XI. kerületben: keddenként

Solymáron: hétfőn, csütörtökön és pénteken

Diósdon: szerdán

Előzetes bejelentkezés:

Markó Anette

+36 20 966 4554